Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012


Στέβια: Η ζάχαρη του μέλλοντος!
20.06.2012
Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το κράτος δεν μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία μέσα από νέες επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη, υπάρχουν επιχειρηματίες στη χώρα μας, οι οποίοι χωρίς καμία βοήθεια δίνουν τη δική τους μάχη στην παγκόσμια αγορά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να υπάρχει η ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι οι Ελληνες δεν είναι ούτε τεμπέληδες ούτε πολύ περισσότερο ανίκανοι να πραγματοποιούν πρωτοπόρες επενδύσεις, δίνοντας ανάσα στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Ενας από αυτούς τους Ελληνες είναι ο επιτυχημένος επιχειρηματίας από τη Μαγνησία Γιάννης Μπουρούνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος ξεκίνησε από το 2002 ένα ταξίδι μέσω του οποίου εντόπισε τις ιδιότητες του φυτού Stevia, εντοπίζοντας έγκαιρα ότι το φυτό αυτό θα έπαιζε τεράστιο ρόλο στη διατροφή. Και αυτό γιατί θεωρείται «η ζάχαρη του μέλλοντος». Είναι φυτικό γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες.

«Το 2004, με καθυστέρηση δύο ετών, πήραμε την άδεια για την εισαγωγή από την Παραγουάη των πρώτων σπόρων της παραδοσιακής ποικιλίας Criola» τονίζει ο κ. Μπουρούνης, μιλώντας στη «δημοκρατία». Σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπουρούνη, υστερα από 9 χρόνια, το φυτό Stevia μπορεί μέσα στο 2011 να παράγεται και να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προώθησης του προϊόντος υπάρχει ήδη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στο Βέλγιο με στόχο να υπάρξει ανάπτυξη της μεταποίησης. Ηδη και ενώ ο κ. Μπουρούνης βρίσκεται σε επαφές με τις διεθνείς αγορές, αλλά και την εγχώρια, με στόχο το φυτό Stevia να γίνει «κτήμα» των πολιτών, διαθέτει θερμοκήπια περίπου 30 στρεμμάτων, έχοντας τη δυνατότητα να παραχθεί μεγάλος αριθμός φυτών ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας, ενώ σε άλλα 30 στρέμματα παράγεται πιστοποιημένη βιολογική Stevia, μοναδική στην Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο φυτό, που σωστά χαρακτηρίζεται το «φυτό της χιλιετίας», είναι ότι από πειράματα που έχουν γίνει μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά σημεία στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον η παραγωγή του φυτού Stevia μοιάζει πολύ με αυτή του καπνού τόσο ως προς τις εδαφικές συνθήκες και την περίοδο καλλιέργειας στο χωράφι όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρούνη, η επανάσταση που γίνεται με το Stevia θα επηρεάσει πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων τη γεωργία, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και φυσικά τη διατροφή μας. Αλλωστε, το «ιερό graal» της βιομηχανίας τροφίμων είναι η λύση για τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, που αποτελούν τη μάστιγα του αιώνα που διανύουμε.

Αφέψημα

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να πατεντάρει το Stevia ως αφέψημα και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ομάδα επιστημόνων εργάζεται πάνω στον τομέα αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο να βγει στις αγορές. «Ηδη έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παγκοσμίως, αλυσίδες προώθησης τροφίμων και δίκτυα υγιεινών τροφών» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρούνης.

Και όπλο για τον οργανισμό

Το Stevia (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Tύπο και το Διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης. Χαρακτηρίζεται από πολλούς «το φυτό της νέας χιλιετίας» και η ζάχαρή του «η ζάχαρη του μέλλοντος».

Εχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.

Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διάφορων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και στην πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Τα φύλλα του περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που είναι 60 έως 80 φορές γλυκύτερες της ζάχαρης, ενώ το τελικό προϊόν, που εξάγεται με φυσικό τρόπο, με τη μέθοδο της εκχύλισης (άσπρη σκόνη), είναι τριακόσιες φορές γλυκύτερο. Θεωρείται από πολλούς το γλυκαντικό της επόμενης χιλιετίας, όχι τόσο για τη γλυκαντική του αξία, αλλά για τις μηδενικές του θερμιδικές αξίες και τις ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Μακροχρόνια μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, διότι μαλακώνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτή η ιδιότητά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ενεργεί παράλληλα κατά των ιών, των μυκήτων και των βακτηρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου